De är både enkelt och roligt att göra söta korgar av spetsdukar.

Det finns flera olika sätt att stärka spetsdukar; socker är det traditionella sättet. Det är också väldigt förlåtande – blir det inte bra är det bara att tvätta duken och börja om! Här beskriver vi hur man jobbar med socker, men längst ner tipsar vi om vilka alternativ som finns.

Du behöver
En spetsduk
En skål att använda som mall
Plastfolie
2 dl socker
1 dl vatten

 

GÖR SÅ HÄR

1. Man kan forma sina spetsdukar både i mallskålen och runt dess utsida. Testa hur din torra duk ligger både i och runt och välj hur du vill göra.

2. Klä mallskålen i plastfolie för att skydda den.

3. Koka upp vatten och socker på låg värme och rör hela tiden till dess att vätskan klarnat helt. Ta bort från plattan och låt svalna.

4. Blötlägg duken i sockervätskan och krama försiktigt ur den.

5. Drapera den fuktiga duken runt din mallskål och se till att den ligger jämt och snyggt.

6. Låt torka. I rumstemperatur tar det cirka 1 dygn.

 

TIPS! Det går också bra att stärka spetsdukar i tapetklister eller en 50/50 blandning av vanligt skollim och vatten. När skålarna torkat efter att du använt någon av dessa stärkmetoder kan du göra dem ännu styvare genom att gå över dem en gång till med en svamp dränkt i antingen tapetklister eller OUTSPÄTT skollim.

VIKTIGT! Ingen av dessa stärkmetoder är lämpliga för stora dukar om du vill kunna fylla dem med kakor utan att de kollapsar, och utan att jobba med extra förstärkning som ståltrådar etc. Små dukar fungerar bäst!