En ljuvlig tårta med saftiga bottnar som har en fräsch smak av apelsin.

En ljuvlig tårta med saftiga bottnar som har en fräsch smak av apelsin. Fyllningen och överdraget är en tryffel som är smaksatt med mjölkchoklad, mörk choklad och apelsinjuice.

Recept: Apelsintårta med tryffel

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Apelsintryffel

  • 300 g mjölkchoklad
  • 150 g mörk choklad, 70 procent
  • 140 g strösocker (1 ¾ dl)
  • 100 g vispgrädde (1 dl)
  • 100 g apelsinjuice (1 dl)
  • 70 g äggula (4–5 st)
  • 50 g osaltat smör

Kaka

  • 225 g apelsinjuice, 3–4 apelsiner (2 ¼ dl) + skal)från 1 apelsin
  • 300 g vetemjöl (5 dl)
  • 12 g bakpulver (2 ½ tsk)
  •  6 g salt (1 tsk)
  • 160 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 300 g strösocker (3 ½ dl)
  • 165 g ägg (3 st), rumsvarma

GÖR SÅ HÄR:

  1. Apelsintryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna.
    Värm blandningen till strax under 83 grader eller tills den känns lätt krämig.
  3. Häll kokningen igenom en sil över chokladen, klicka i smöret och låt det stå någon minut. Mixa allt slätt med en stavmixer, plasta bunken och låt den stå ute i rumstemperatur i minst 5–6 tim. Gör gärna tryffeln dagen innan tårtan ska serveras och låt den stå ute i rumstemperatur. Då får du en fast och fin tryffel att stryka tårtan med.
  4. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla 2 runda bakformar, 20–22 cm i diameter, och spänn fast en bit bakplåtspapper i botten.
  5. Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  6. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan i äggen, ett i taget, och skrapa sidorna med en slickepott mellan varven.
  7. Blanda i de torra ingredienserna, apelsinzest och sedan lite i taget av apelsinjuicen, blanda väl.
  8. Fördela smeten jämnt i de båda formarna och grädda dem mitt i ugnen i 27–29 min. Gör stickprov i kakorna, ta ut dem och låt dem svalna helt.
  9. Montering: Lägg ett lagom tjockt lager med apelsintryffel på ena bottnen. Lägg på nästa botten och stryk upp tårtan med resterande tryffel. Avnjut tårtan när den är rumsvarm.