Baka urmumsiga äggmuffins av gammalt bröd och njut av en lyxig frukost eller brunch!

Använd ditt gamla bröd och göra urgoda, matiga äggmuffins till frukost eller brunsch! Det är goda med bara lite salt som krydda egentligen men jag brukar strö över de örtkryddor jag har hemma, oftast Herbes de Provande (lite av en favorit!).

Aggmuffins_klara2

 

Aggmuffins_klara3

6 st

6 ägg, små
6 skivor vitt bröd
2 msk smör, smält
100 g bacon

ev örtkryddor

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en muffinsplåt och ställ åt sidan.

2. Skär bacon i mindre bitar och stek i några minuter – de ska inte blir knapriga, de steks klart i ugnen. Ställ åt sidan.

3. Stansa eller skär ut rundlar ur bröden (spara det du skär bort). Kavla dem så platta du kan (de studsar alltid ut en aning men det är ingen fara) och dela dem på mitten.

4. Tryck ner brödbitarna 2 och 2 i muffinsformarna med den raka sidan mot botten. Det blir ett litet ”öga” i mitten som inte har bröd – plugga igen det med överblivet bröd.

5. Pensla brödet i muffinsformen med smält smör, lägg lite bacon i botten på varje form och knäck ned ett ägg.* Strö lite bacon över och eventuellt örtkryddor.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

* Jag separerar egentligen helst gula och vita. Då kan jag lägga i gulan först och sedan fylla på med vita i lagom mängd. Stora ägg, knäckta rakt i kan annars svämma över. Det gör ju ingenting egentligen men jag tycker det blir mindre slabbigt i köket om jag gör på mitt sätt 🙂

Aggmuffins_1
Man behöver inte en kakstans egentligen – det går bra att klippa eller skär till rundlarna till muffinsen (? konstigt ord!) Men smöra muffinsplåten!

Aggmuffins_2
Kavla ut bröden så platta du bara kan! Dela dem sedan i två delar.

Aggmuffins_3
Klä muffinsplåten med brödet – 2 i varje muffinhål och den raka sidan ner mot botten.

Aggmuffins_4
Täpp till med överblivet bröd så det inte finns några luckor i botten.

Aggmuffins_5
Lägg lite stekt bacon i botten och knäck ett ägg i. Eller som jag helst gör – separera gulan och vitan, lägg i gulan först och häll sedan på men vita till kanten.

Aggmuffins_6
Lägg lite mer bacon ovanpå och grädda mitt i ugnen tills vitan stelnat, ca 20 min!

Man kan också göra goda pajer av gammalt bröd! Se recept här

Gräddad-paj