Kakan med stort K! Makalöst goda cookierutor smaksatt med farinsocker och krossad choklad -  mjuksega i mitten och härligt frasiga på toppen.

Recept: Amerikanska cookierutor

INGREDIENSER

12–15 bitar

Kakdeg

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 ½ dl havregryn
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 150 g mörk choklad, hackad

Garnering

  • ¾ dl sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Tillsätt ägget och vispa en stund till.
  3. Blanda ihop bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och mjöl i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen och chokladen i smörblandningen.
  4. Tryck ut degen i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm i diameter. Strö över sötmandeln.
  5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.
Amerikanska cookierutor

Farinsockret ger kakan en härlig gyllenbrun färg och aromatisk smak.

Farinsockret ger kakan en härlig gyllenbrun färg och ljuvlig, aromatisk smak! Farinsocker är ett fuktigt socker som blandats med rörsockersirap. Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet.