Saftig och mjuka kaka med ananas i smeten och toppad med glasyr och kokos.

Saftig ananaskaka med glasyr och kokos.

Recept: Ananaskaka med kokosglasyr

INGREDIENSER

12–14 bitar

  • 5–6 ananasringar, konserverade i sockerlag
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g smör, smält
  • 1 dl filmjölk
  • 1 dl ananasspad

Glasyr

  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 35 g smör, smält
  • 3–4 tsk ananasspad
  • riven kokos

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll av ananasspadet i ett glas (används till kakan och glasyren). Skär ananasringarna i små bitar.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bikarbonat och vetemjöl. Rör ner mjölblandningen, smör, filmjölk samt ananas-bitar och spad i smeten.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den kallna i formen.
  5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden ananas-spad så att konsistensen blir lagom bredbar.
  6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar.