En mjuk och saftig apelsinkaka med gräddfil i smeten.

Härligt saftig apelsinkaka med god glasyr och fin garnering

Ca 10 bitar

200 g smör, rumsvarmt
4 dl strösocker
5 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl gräddfil
1 apelsin, rivet skal
2 msk pressad apelsinsaft

Glasyr
2 dl florsocker
pressad apelsinsaft

Kanderade apelsinskivor
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 apelsin, skivad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och strösocker vitt och pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget.

2. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten med gräddfil, apelsinskal och -saft.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 1 tim, eller tills kakan är torr. Låt den svalna helt i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop florsocker och apelsinsaft till en rinnig smet. Stryk den
på kakan.

5. Kanderade apelsinskivor: Koka upp vatten och strösocker och lägg ner apelsinskivorna. Låt det småputtra i ca 20 min, ta upp skivorna och lägg dem på papper för att rinna av. Låt dem svalna. Garnera kakan med apelsinskivor.