Äppel- & mandelkaka fylld med karamelliserade äpplen smaksatta med kanel och skvätt konjak.

Äppel- & mandelkaka fylld med karamelliserade äpplen smaksatta med kanel och skvätt konjak.

12 bitar

Karamelliserade äpplen
2 syrliga äpplen
2 msk strösocker
2 msk farinsocker
1 krm salt
1 tsk mald kanel
1 msk konjak
1 tsk citronsaft, färskpressad

Kaka
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl strösocker
150 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa
2 stora ägg, rumsvarma
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

Garnering
100 g mörk choklad, grovhackad
ca 1 dl torkade äppelbitar (se recept t.h.)

Gör så här
1. Karamelliserade äpplen: Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivor, strösocker, farinsocker, salt och kanel i en stekpanna.

2. Stek äppelskivorna under omrörning tills de är mjuka, ca 10 min på medelhög värme. Ta kastrullen från värmen och rör i konjak och citronsaft. Låt det svalna.

3. Kaka: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ihop strösocker och smör till en jämn smet med elvisp eller i en köksassistent. Blanda ner mandelmassan. Tillsätt äggen, ett i taget, och vaniljextraktet under vispning. Rör ner mjölblandningen till en jämn smet.

4. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter, och tryck försiktigt ner äppelskivorna i smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min. Täck kakan med aluminiumfolie efter halva tiden om den blir mörk. Känn med en provsticka om kakan är klar. Låt den svalna.

6. Garnering: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Häll chokladen över kakan så att den rinner över kanterna.

7. Avsluta med att strö torkade äppelbitar över kakan. Vill du inte göra de torkade äppelbitarna själv så finns de att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!