Ljuvligt god mjuk äppelkaka täckt med ett knaprigt strössel gjort på hasselnötter.

Strösslet gör denna äppelkaka extra god. Den är ganska mäktig och passar bra till eftermiddagsfikat.

Ca 10 bitar

125 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2–3 äpplen, skivade

Hasselnötsströssel
50 g smält smör
6–7 digestivekex
1/2 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 dl hasselnötter, grovhackade

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.

2. Rör ner ägg och gräddfil i smeten.

3. Blanda mjöl och övriga torra ingredienser. Rör ner mjölblandningen i smeten.

4. Strössel: Smula digestivekexen och blanda dem med resten av ingredienserna.

5. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter.Fördela äppelskivorna över smeten.

6. Lägg hälften av strösslet över äpplena. Fördela resten av smeten ovanpå och avsluta med resten av strösslet.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min. Täck kakan med folie mot slutet om det behövs.