Saftig kaka fylld med äpplen, kardemumma och mandelmassa och på toppen knapriga pajsmulor.

Recept: Äppelkakspaj

INGREDIENSER

8–10 bitar

Botten

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 liten nypa salt

Fyllning

  • 3–4 äpplen
  • 2 tsk mald kanel

Smultopping

  • 175 g smör, smält
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 liten nypa salt
  • rivet skal av 1 citron
  • 3 dl vetemjöl

Vaniljsås (Ca 5 dl)

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
    2 dl mjölk
  • ca 1 krm vaniljpulver
  • en nypa salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv mandelmassan och blanda den med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa med en elvisp. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker, kardemummakärnor och lite salt (smeten kan se skuren ut men det gör ingenting).
  3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord springform, ca 24 cm i diameter.
  4. Skala äpplena och skiva dem tunt. Blanda dem med kanel och stick ner dem i mandelmassmeten.
  5. Smultopping: Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, citron och vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt snabbt till en deg. Smula degen över kakan och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
  6. Vaniljsås: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Låt det sjuda under konstant vispning på medelvärme. Passa så att det inte kokar. Ta av såsen från värmen när den tjocknat ordentligt och häll upp i en skål och låt den kallna.
Äppelkakspaj

Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.