Äppelpaj i burk kan förberedas i god tid innan gästerna kommer.

Recept: Äppelpaj i burk

INGREDIENSER

4 portioner

Kaksmulor

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 
½ dl strösocker
  • 1–1 ½ dl vetemjöl

Vaniljsås

  • 
½ vaniljstång
  • 
1 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, 3 procent
  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk potatismjöl

Kanelstekta äpplen

  • 300 g äppeltärningar, ca 3 äpplen
  • 20 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mald kanel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kaksmulor: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till en smulig massa.
  2. Strö smuldegen på en plåt med bakplåtspapper. Försök att finfördela den så mycket som möjligt och sprid den över hela plåten. Grädda mitt i ugnen i 8–10 min. Låt det kallna. Kaksmulorna kan du göra dagen innan servering.
  3. Vaniljsås: Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull tillsammans med 1/2 dl av grädden och mjölken. Låt allt koka upp och dra sedan kastrullen från värmen. Låt stå 15 min så att grädden tar smak. Ta upp vaniljstången.
  4. Rör ihop äggula, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden. Vispa ner äggblandningen i kastrullen med vaniljgrädden. Sjud på svag värme under vispning tills blandningen har tjocknat. Låt kallna.
  5. Vispa 1 dl grädde. Blanda den med den kalla vaniljgrädden.
  6. Kanelstekta äpplen: Skala, kärna ur och tärna äpplena i små bitar. Lägg smöret i en stekpanna. Stek äpplen, socker och kanel på svag värme tills äppelbitarna mjuknat något. Låt det svalna något. Du kan servera äpplena kalla eller värma på dem lite i mikron om du vill ha dem ljumna.
  7. Servering: Ta små glasburkar, ca 2 dl, eller vackra glas. Lägg äppelbitarna i botten. Lägg en rejäl klick vaniljsås ovanpå. Avsluta med att strössla kaksmulor på toppen. Servera!
Äppelpaj i burk med kanelstekta äpplen

Foto: Thomas Hjertén

Äppelpaj i burk är ett roligt och annorlunda sätt att servera pajen på.

NUVARANDE Äppelpaj i burk
NÄSTA Holy Sweets vaniljbotten