Sätt extra piff på din äppel­paj med ett knäckigt lager av mandeltosca.

 Sätt extra piff på äppel­pajen med ett knäckigt lager av mandeltosca.

10–12 bitar

Deg
3 ¾ dl vetemjöl
¾ dl florsocker
225 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa, grovt riven
10 äpplen, skalade & tunt skivade

 Tosca
150 g smör
2 dl kokossocker
3 msk vetemjöl
3 msk vispgrädde
1 ½ dl sötmandel, skalad
1 dl pistaschnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Deg: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa snabbt ihop mjöl, florsocker och smör till en deg och tryck ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter och 7 cm hög. Täck även kanterna med deg. Fördela den rivna mandelmassan i botten och lägg äppelskivor på mandelmassan.

2. Toscasmet: Smält smöret och rör ner alla ingredienser utom mandeln och nötterna. Låt smeten koka upp under omrörning och lägg sedan i mandel och nötter. Klicka ut toscasmeten ovanpå äpplena.

3. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 55 min. Servera den med lättvispad grädde eller vaniljsås.

 

Fler recept på knäckiga äppelpajer? Klicka här!