Söt och nötig äppelpaj som serveras med kolasås och glass.

Recept: Äppelpaj med rostade hasselnötter & kolasås

INGREDIENSER

1 paj

  • 1 dl hasselnötter, grovhackade
  • 4–5 äpplen, valfri sort
  • 2 msk smör
  • 1 msk mald kanel
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl havregryn

Till servering

  • hasselnötter, hackade
  • kolasås (se recept nedan)
  • vaniljglass

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Rör hela tiden så att de inte bränns.
  3. Skär urkärnade äpplen i tunna klyftor och stek dem i 2 msk smör och kanel tills de blir mjuka. Lägg äpplena i en pajform, ca 25 cm i diameter.
  4. Kör vetemjöl, smör och strösocker snabbt i mat-beredare till en smuldeg. Häll sist ner havregryn och nötter och rör om med en slev.
  5. Smula degen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min.
  6. Servera pajen med lite extra hasselnötter, kolasås och vaniljglass. Äppelpajen håller ca 3-4 dagar i kylskåp.

Tips! Låt skalet vara kvar på äpplena. Det ger god smak och vacker färg åt bakverken.

Äppelpaj med rostade hasselnötter & kolasås

Mjuka varma äpplen, krispig smuldeg, knapriga nötter och sötsalt kolasås.

Vilka äpplen passar till äppelpaj?

Till en äppelpaj rekommenderar vi fasta äpplen. Söta äpplen brukar vara lösare i fruktköttet och kan ge en mosigare paj.

SALT KOLASÅS
Ca 2 dl

  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält strösockret försiktigt i en vid, tjockbottnad kastrull på låg värme.
  2. När sockret har blivit rinnigt och karamellfärgat tillsätter du smöret. Rör om försiktigt tills smöret har smält.
  3. Häll på grädden och rör tills såsen har gått ihop och blivit rinnig. Låt såsen koka i ca 5 min på svag värme.
  4. Rör till sist ner flingsaltet och låt såsen svalna. Förvara såsen i en burk med tättslutande lock i kylskåp, såsen blir tjockare när den har fått stå i kylskåp i ett par timmar.

Fler recept på äppelpaj