Servera äppelpaj på pinne, ett lite annorlunda sätt att servera sina gäster dessert.

Servera äppelpaj på pinne!

6 st

Pajdeg
60 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk strösocker
1 msk vatten

Fyllning
2 små äpplen
1 msk smör
1 msk strösocker
1 ½ tsk mald kanel

Garnering
blompinnar
1 äggvita
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen. Rulla in degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär äpplena i små bitar.

3. Smält smöret i en stekpanna på svag värme och blanda det med socker och kanel. Stek äppelbitarna mjuka och ställ dem sedan åt sidan för att svalna något.

4. Kapa blompinnarna så du får ca 20 cm långa pinnar. Det behövs lite stadigare pinnar för att hålla upp pajerna. Vi använde 40 cm långa pinnar som vi kapade på mitten.

5. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord. Ta ut cirklar med två mått, ca 7 ½ och 8 ½ cm i diameter. Du behöver sex stycken av varje mått.

6. Lägg de mindre cirklarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck fast en pinne och fördela därefter fyllningen i mitten på varje cirkel.

7. Pensla de större cirklarna med äggvita och lägg dem med den penslade ytan nedåt över fyllningen. Tryck ihop kanterna runt om med en gaffel.

8. Pensla pajerna med äggvita och strö över lite strösocker. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 15 min tills de är gyllene. Låt dem svalna. Servera dem till exempel tillsammans med vaniljsås att dippa i.