Äppelrutor bakas enkelt i långpanna.

Recept: Äppelrutor

Riktigt goda äppelrutor som bakas enkelt i långpanna.

INGREDIENSER

Ca 20 st

Äppelrutor

  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl mjölk, 3 procent
  • 4 msk smält smör

Fyllning

  • ½ dl strösocker
  • 2 msk mald kanel
  • 6 äpplen

Garnering

  • pärlsocker

ÄPPELRUTOR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  2. Knäck äggen i en skål och rör i sockret. Blanda ner mjölk och smör. Rör samman mjölblandningen med äggsmeten.
  3. Blanda socker och kanel i en påse. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i påsen och skaka om.
  4. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Vill du ha högre bitar väljer du en mindre långpanna, 25 x 35 cm. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Strö över pärlsocker.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Det tar längre tid om du har en mindre långpanna. Skär kakan i rutor och servera dem med vaniljsås eller som de är.