Äpplen med mandelmassa i filodeg är en supergod dessert! Servera dem ljumna med lättvispad grädde eller vaniljglass!

Äpplen med mandelmassa i filodeg är en supergod dessert! Servera dem ljumna med lättvispad grädde eller vaniljglass!

4 port

2 äpplen
3 dl strösocker
4 dl vatten
1 kanelstång eller 1 tsk mald kanel
½ tsk vaniljsocker

Fyllning
125 g mandelmassa, finriven
25 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk mald kanel
3 blad med filodeg

Pensling
50 g smör, smält

GÖR SÅ HÄR
1. Skala äpplena. Koka upp socker, vatten, kanel och vaniljsocker i en kastrull. Lägg i äpplena och låt sjuda ca 5–10 min beroende på vilken äppelsort du använder. Äpplena ska fortfarande vara krispiga och inte helt genomkokta när de är klara.

2. Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker, ägg och kanel med en elvisp. Ställ den åt sidan. Klipp eller skär filodegen i fyrkanter ca 14 x 14 cm. Pensla fyra formar i en muffinsplåt, lämna plats mellan dem. Pensla filodegsarken var för sig med
det smälta smöret och lägg fyra till fem ark omlott i de penslade formarna. Fördela
mandelmassan i formarna.

3. Dela äpplena på mitten och lägg en äppelhalva med snittytan uppåt i varje form. Grädda äpplena mitt i ugnen i ca 20 min.