Med en vanlig sockerkaka, färska bär och grädde kan du göra enkla bakelser och desserter serverade i vackra glas.

Med en vanlig sockerkaka, färska bär och grädde kan du göra enkla bakelser och desserter serverade i vackra glas.

8–10 bakelser + 4–6 desserter

Sockerkaka

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk, 3 procent 

Garnering till bakelser
3 dl vispgrädde
färska bär

Garnering till desserter
vispgrädde
kesella vanilj
valfria bär & frukter, färska eller frysta & tinade
ev strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Låt det
gå upp på kanterna.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.

3. Blanda vetemjöl, vanilj-socker och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet.

4. Häll smeten i formen. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 18–20 min. Känn med en sticka att kakan är klar. Lyft upp kakan med hjälp av bakplåtspapperet och låt den svalna.

5. Stansa ut till exempel blommor, hjärtan eller cirklar med pepparkaksmått, ca 8 cm i diameter. Sockerkaksspillet kan du använda till desserter.

6. Bakelser: Vispa grädden lagom fast, hellre för lös än för hård. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa ut små toppar på sockerkaksfigurerna. Garnera med färska bär.

7. Desserter: Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med kesella. Använder du frysta bär så låt dem tina och blanda dem med lite strösocker om så önskas. Varva bitar av sockerkaka, bär och kesellagrädde i fina glas.

Sockerkaksdessert

Superenkel dessert som känns både festlig och lyxig. Dessertglasen är fyllda med små bitar av sockerkaka, vaniljkesellagrädde samt hallon och tärnad mango.

sockerkaka__form

Du bestämmer själv formen på dina bakelser. Vi gjorde runda och hjärtformade och garnerade dem med grädde, hallon och blåbär.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!