Ljuvliga cupcakes med banan och Nutella, två smaker som gifter sig fint med varandra.

Recept: Banana chocolate chip cupcakes med Nutella

INGREDIENSER

Ca 15 st

  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 9 g bikarbonat (2 tsk)
  • 3 bananer, mogna
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 110 g ägg (2 st)
  • 175 g vegetabilisk olja (1 ¾ dl)
  • 50 g choklad chip, mörka
  • 50 g mjölk (½ dl)

 Nutellafrosting

  • 150 g mörk choklad, 70 procent
  • 250 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 150 g florsocker (2 ½ dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 2 g salt (¼ tsk)
  • 100 g Nutella (ca 1 dl)

Karamelliserad banan

  • 1–2 bananer
  • strösocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Ställ 14–15 cupcakeformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke.
  3. Mosa bananerna och vispa dem med strösocker i en annan bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner olja och blanda till en slät smet.
  4. Vänd ner mjölet och chokladen och sist mjölken. Blanda till en slät smet.
  5. Fyll ¾ av formarna med smet. Grädda cupcakesen mitt i ugnen i ca 25 min. Låt dem svalna.
  6. Frosting: Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.
  7. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en ­bunke. Tillsätt Nutella samt smält choklad och vispa ­ordentligt. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i ca 10 min för att stelna lite.
  8. Karamelliserad banan: Skiva bananen i lagom tjocka bitar. Strö över strösocker och bränn av ytan på bananerna med en gasbrännare.
  9. Spritsa frosting på varje cupcake och dekorera med bananbitar.

Kolla även in Roy Fares fantastiska chokladtårta med salt kolasås och marshmallowfyllning:

Skärmavbild 2015-02-27 kl. 12.15.36

Gör din egen Nutella:

NUVARANDE Banana chocolate chip cupcakes med Nutella
NÄSTA Hallå där Jessica Frej och Maria Blohm