Ett fantastiskt gott vardagsrecept på bananbröd med smak av kardemumma. Ett sött bröd som är jättegott att rosta. Servera gärna bananbrödet med smör och en skiva ost.

Recept: Bananbröd med kardemumma

INGREDIENSER

1 st

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 ½ dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl special
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • ½ dl havregryn
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2–3 tsk hela kardemummakärnor, grovt mortlade
  • 2 bananer, mosade
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 2 ½ dl naturell yoghurt
  • 2 msk pumpakärnor till formen

Garnering

  • 1 banan

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt mosad banan, sirap, honung och yoghurt och rör om ordentligt.
  2. Smöra och bröa en avlång form, ca 2 liter. Häll pumpa­kärnor i botten på den och häll i smeten. Jämna till ytan med en slickepott.
  3. Skär bananen i slantar eller avlånga skivor och toppa brödet med dem.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen i 50–60 min. Om det får för mycket färg kan du täcka det med aluminiumfolie efter ca halva tiden. Känn med en provsticka om brödet är klart.
  5. Låt brödet svalna på ett galler en stund, ta sedan ut brödet ur formen.
Bananbröd med kardemumma

Foto: Karin Johansson

Servera gärna bananbrödet med smör och en skiva ost.

Bananbröd i form

Dekorera brödet med bananskivor för en extra fin touche.

NUVARANDE Bananbröd med kardemumma
NÄSTA Så bakar du veganskt