Banan och kokos är en härlig kombination, inte minst i denna kaka.

Recept: Banankaka med kokosfyllning

INGREDIENSER

15–17 bitar

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 mogna bananer
  • ½ dl mjölk

Kokosfyllning

  • 30 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk rörsocker
  • ½ tsk rivet citronskal
  • 4 msk kokos, lättrostad

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform, ca 1 ½ liter, med kokos.
  2. Rör smör och socker mjukt. Dela äggen och lägg vitorna i en ren skål. Rör ner gulorna
    i smörblandningen.
  3. Blanda i mjöl, bakpulver, salt, kryddor, vaniljsocker och citronskal i äggule-smeten. Mosa bananerna och tillsätt dem och mjölken. Rör om till en slät smet.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen.
  5. Kokosfyllning: Rör ihop ingredienserna och klicka ut den över kakan. Tryck till fyllningen försiktigt så att den sjunker ner lite i smeten, men inte helt.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Stjälp upp den och låt den svalna.
Banankaka med kokosfyllning

Foto: Irmi Persson

Banan och kokos är en härlig kombination som gör kakan smakrik och saftig.I