Somrig bärtårta med krämig vaniljfrosting och massor av bär

Somrig bärtårta, som är en så kallad naked cake, med ljuvlig vaniljfrosting och massor av bär.

4–6 port

Botten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vaniljfrosting
200 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
400 g färskost, t ex Philadelphia
ev lite vatten

Garnering
bär, färska

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det i botten av en form med löstagbar kant, 15 cm i diameter. Smöra kanterna.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner det i äggsmeten.
3. Häll upp smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 25–35 min.  Låt den svalna i formen.
4. Frosting: Vispa smöret krämigt med en elvisp. Tillsätt florsocker, salt och vaniljsocker och kör på hög hastighet tills smöret är riktigt fluffigt. Sänk till låg hastighet och tillsätt färskosten. Kör till en jämn kräm.
5. Dela bottnen i tre delar och stryk ut vaniljfrostingen på varje lager. Strö över bär på varje lager och även på toppen av tårtan.

Fler somriga bärtårtor:

Lavendeltårta med vit choklad & vinbär
Sommartårta
Blåbärstårta