Det går bra att använda frysta och tinade bär till purén.

Recept: Björnbärsmuffins med bourbonfrosting

INGREDIENSER

5 st

Björnbärspuré

  • 170 g björnbär
  • 2 dl strösocker
  • ½ citron

Muffins

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggvitor

Bourbonfrosting

  • 300 g färskost, t ex Phila­delphia, rumsvarm
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk bourbon

GÖR SÅ HÄR:

  1. Björnbärspuré: Blanda björnbär och strösocker i en liten kastrull. Skala citronskalet i remsor och pressa ur saften. Lägg det i kastrullen och låt det koka på medelhög värme tills bären mjuknar. Plocka bort citronskalet.
  2. Avlägsna fröna genom att pressa purén genom en finmaskig sil. Häll tillbaka purén i kastrullen och låt koka under omrörning tills den tjocknar. Låt den svalna.
  3. Muffins: Sätt ugnen på 170 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Blanda samman strösocker och smör, gärna i en köksmaskin med en flatblandare, i 2–3 min.
  5. Vispa ihop mjölk och ägg-vitor i en separat skål.
  6. Häll långsamt i de torra ingredienserna i smörblandningen tills allt har blandats väl. Vispa ner mjölkblandningen i smeten och låt maskinen gå på låg hastighet i 2–3 min.
  7. Vänd ner hälften av björnbärspurén i smeten med hjälp av en slickepott.
  8. Fördela smeten i muffinsformar placerade i en muffinsplåt. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–18 min. En provstickan ska komma ut torr. Låt muffinsen svalna.
  9. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser väl.
  10. Gör ett hål i varje muffin med hjälp av en kärnhus­urtagare eller tesked. Fyll hålen med resterande björnbärspuré.
  11. Spritsa frosting på muffinsen, gärna med en rund tyll, ca 18 mm. Garnera med björnbär.
Björnbärsmuffins med bourbonfrosting

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Även frysta och tinade björnbär fungerar bra till fyllningen.

NUVARANDE Björnbärsmuffins med bourbonfrosting
NÄSTA Pop-tarts med björnbärsfyllning