En enkel och smarrig björnbärspaj med lock. Läcker paj med björnbär!

Recept: Björnbärspaj

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 255 g vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 170 g smör, kylskåpskallt
  • 85 g vatten, iskallt
  • ¾ msk äppelcidervinäger

Fyllning

  • 750 g björnbär, färska eller frysta & tinade
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 äggula

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och skiva ner ¼ av smöret. Nyp ihop tills du får en grynig massa. Tillsätt resten av smöret men arbeta inte för mycket, låt det vara lite olika stora klumpar.
  2. Blanda vattnet med äppel­cidervinägern och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Blanda björnbär, strösocker och vetemjöl. Lägg bärblandningen i pajskalet. Kavla ut resterande deg till en platta, ca 1 cm större än pajformen, och lägg den ovanpå björnbären. Tryck till kanterna. Skär minst fyra ventilationshål i locket. Pensla locket med lätt vispad äggula. Ställ in pajen i kylskåpet i 10 min. Ta ut och pensla den ytterligare en gång med äggula för extra fin lyster.
  5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 45 min. Täck den med aluminiumfolie om den blir för mörk. Låt pajen svalna i 2–3 tim så att fyllningen tjocknar ordentligt.
Björnbärspaj med vaniljglass

Björnbärspajen smakar bäst tillsammans med en kula god vaniljglass.