En lättgjord lager-på-lagerdessert med björnbär och färdigköpta Oreokakor.

En lättgjord lager-på-lagerdessert med björnbär och färdigköpta Oreokakor.

4 port

Björnbärssylt med citron
2 dl björnbär
1 ½ msk vatten
¾ dl strösocker
½ citron, finrivet skal

Fyllning
2 dl vispgrädde
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 dl strösocker
2 äggulor + 1 äggvita
½ dl björnbärspuré, mixade & passerade björnbär (det går åt ca 1 ½ dl bär)
6–8 Oreocookies

Garnering
björnbär, färska
1 tsk krossade Oreocookies
chokladspiraler (se faktaruta)

Gör så här
1. Koka björnbär och vatten tills bären börjar bli mosiga, ca 5 min. Tillsätt ev lite mer vatten. Tillsätt socker samt citronskal och låt det koka i ytterligare 5–10 min. Låt sylten svalna helt.

2. Fyllning: Vispa grädden och ställ in den i kylen. Rör ihop färskost, socker och äggulor tills det blir fluffigt. Vispa upp äggvitan i en separat bunke.

3. Vänd ner grädden i äggule­smeten och tillsätt björnbärs-purén. Vänd till sist ner äggvitan.

4. Hacka kakorna grovt. Lägg lite björnbärssylt i botten på fyra glas. Lägg på lite kaksmulor och färskostfyllningen, det går lättast om du spritsar ner den i glasen. Upprepa med ytterligare ett lager av varje. Garnera med björnbär, kaksmulor och en chokladspiral.