Bullar är så mycket mer än de klassiska kanelsnurrorna. Blåbärsbullar är en underbar variant som funkar lika perfekt till vardags som till kalas.

Recept: Blåbärsbullar

INGREDIENSER

 Ca 24 st 

1 sats vetedeg

  • 3 dl mjölk
  • 1 msk mald kardemumma
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 11–12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl råsocker
  • 1 msk mald kanel
  • 2 ½ dl blåbär, färska eller frysta
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • mandelspån

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm mjölken till 37 grader och tillsätt kardemumman. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt strösocker, salt, smör och ägg.
  2. Häll i vetemjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i maskin.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i 45–60 min.
  4. Fyllning: Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning. Rör ihop bär, florsocker och maizena i en annan skål.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget, ca 30 x 45 cm och ca 1 cm tjock. Bred hälften av fyllningen på degen. Strö över hälften av bären och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 3–4 cm tjocka skivor. Upprepa med den andra halvan av degen.
  6. Lägg bullarna i bullformar och ställ dem på plåtar.
  7. Låt bullarna jäsa utan bakduk i 45–60 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna längst ner i ugnen i ca 10 min. Låt dem kallna på galler.

Här hittar du vårt grundrecept på vetedeg!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!