Konditorn Elisabeth Johansson bjuder på blåbärscheesecake i rutor som gör vardagen till en riktig fest.

Recept: Blåbärscheesecake i rutor

INGREDIENSER

Ca 16 st

Botten

  • 12 digestivekex
  • 1 msk strösocker
  • 75 g smör, smält

Blåbärsfyllning

  • 3 gelatinblad
  • 150 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 ägg, delade i gulor & vitor
  • ¾ dl strösocker
  • ca 1 dl blåbärspuré (2 dl mixade blåbär)
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 3 msk blåbärssylt

Citronfyllning

  • 2 1/2 gelatinblad
  • 150 g färskost, t ex Phila-delphia
  • 2 ägg, delade i gulor & vitor
  • ¾ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 ½ dl vispgrädde

Garnering

  • ca 1/2 dl blåbär, färska
  • mynta

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på  175 grader. Mixa kexen med strösockret och droppa i smöret. Lägg bakplåts-papper i botten på en form, ca 25 x 18 cm. Täck bottnen med smulorna och tryck till dem lätt med en sked. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den svalna.
  2. Blåbärsfyllning: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 min.
  3. Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker tills det blir lite fluffigt och strösockret har löst sig. Vispa i blåbärspurén.
  4. Vispa upp äggvitorna och grädden var för sig. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det försiktigt i en kastrull. Blanda ner det i blåbärssmeten och vänd hastigt i grädden och äggvitan.
  5. Häll upp smeten i formen och ställ in den i frysen i ca 4 tim. Spara lite av smeten om du vill göra kupoler. Då spritsar du smeten i 12 kupolformar, 3–4 cm i diameter, i silikon och sätter in dem i frysen i minst 4 tim.
  6. Bred ut blåbärssylten på den frysta fyllningen.
  7. Citronfyllning: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker. Vispa tills det blir lite fluffigt och strösockret har löst sig. Vispa i salt, vaniljsocker och citronskal.
  8. Vispa upp äggvitorna och grädden var för sig. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det försiktigt i en kastrull. Blanda ner det i äggulesmeten och vänd hastigt i grädden och äggvitan. Häll smeten i formen.
  9. Tryck ut kupolerna (om du har gjort sådana) ur sina formar och lägg dem med jämna mellanrum över citronfyllningen. Ställ tillbaka formen i frysen i ett par timmar.
  10. Skär upp bakelserna när de är frysta så blir det fina bitar. Tina dem därefter i kylen, det tar ca 1 tim. Garnera med blåbär och mynta vid servering.
Blåbärscheesecake i rutor

Läckra cheesecakebitar med blåbärs- och citronfyllning.