Hemgjord blåbärsglass serverad i hemgjorda strutar är bara så gott!

Blåbärsglass på grädde och crème fraiche serverad i hemgjorda strutar är oemotståndligt gott!

6–8 port

Glass
5 äggulor

2 dl strösocker

300 g blåbär, frysta
2 dl mjölk

3 dl vispgrädde
2 1/2 dl crème fraiche

Strutar
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 ägg

Pensling
rapsolja

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa äggulor och hälften av strösockret i en bunke och ställ det åt sidan.
2. Värm blåbär och resterande strösocker i en kastrull tills bären blir mjuka. Låt det småputtra tills det blir en blåbärssås och tillsätt sedan mjölk och grädde.
När blåbärsblandningen precis ska börja koka, häll då försiktigt över lite av den varma vätskan i äggen och vispa kraftigt.
3. Tillsätt äggblandningen i kastrullen och rör konstant på medelvärme tills smeten börjar tjockna. Om du använder en glassmaskin tar du kastrullen från plattan när smeten fortfarande är något lös. Annars kan du låta smeten tjockna lite till.
4. Sila blandningen genom en finmaskig sil i en bunke och rör med jämna mellanrum tills den svalnar.
Kyl smeten i minst 3 tim.
5. När glassmeten är kall rör du ner crème fraiche och arbetar smeten i glassmaskin enligt maskinens anvisningar alternativt frys ner den direkt, om du inte har tillgång till glassmaskin. Frys den i minst 4 tim. Ta gärna fram glassen ca 30 min före servering.
6. Strutar: Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten vila en liten stund.
7. Pensla ett rånjärn med lite rapsolja. Grädda ett par matskedar av smeten.
Ta inte för mycket då smeten kommer att flyta ut när du stänger ditt järn.
Grädda i någon minut och forma sedan snabbt ett rån runt en strutformare eller flaska. Nyp ihop det i bottnen.
 Låt det svalna.
8. Servera glassen i strutarna.