En härlig mjuk blåbärskaka fylld med valnötter och goda bär.

Recept på blåbärskaka

Blåbärskaka med kardemumma och valnötter passar bra till kaffet.

INGREDIENSER

Ca 15 bitar

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 dl blåbär, frysta
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl valnötter, grovt hackade

BLÅBÄRSKAKA – GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker krämigt.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner blandningen i smeten och vänd ihop allt.
  4. Blanda blåbären med potatismjölet. Vänd försiktigt ner blåbär och valnötter i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50–60 min. Känn med en sticka om den är klar. Låt kakan vila i formen i ca 10 min. Låt den svalna på galler.

 

Så här bakar du en marängtårta med citronkräm och blåbär: