Blåbärsmoussetårta med browniebotten smakar ljuvligt.

En frisk och syrlig blåbärsmousse på en seg chokladbotten gör sig bra till kaffet.

10–12 bitar

Botten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Blåbärsmousse
5 gelatinblad
250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Garnering
blåbär, färska

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vänd till sist ner mjölet.

2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formen. Häll i smeten och grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna.

3. Mousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.

4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda i gräddfilen. Vispa grädden halvfast och vänd ner den i smeten.

5. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt tårtan stå i kylskåp i ca 5 tim. Vid servering, dekorera med färska blåbär.

Syrligt och gott!

Syrligt och gott!

FLER RECEPT MED BLÅBÄR

 

Baka spröda blåbärskakor. Recept här

Baka en riktig kladdkaka de luxe! Recept hittar du här