Baka en ljuvligt god paj med blåbär, mandelmassa och flagad mandel.

En läcker blåbärspaj med mandelmassa i botten och råsocker och mandelspån på toppen.

Ca 10 bitar

3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör, kylskåpskallt
1 dl mandelmassa, riven
1 msk vatten

Fyllning
10 dl blåbär
½ dl strösocker
2 msk potatismjöl

Topping
råsocker
mandelspån

GÖR SÅ HÄR
1. Gör en deg av mjöl, socker, smör och mandelmassa, gärna i mat­beredare. Tillsätt vattnet. Tryck ut det mesta av degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, men spara lite att lägga ovanpå. Låt pajen vila i kylen i 30 min.

2. Sätt ugnen på 225 grader. För­grädda pajskalet mitt i ugnen i 5 min. Sänk värmen till 175 grader.

3. Fyllning: Blanda bär, socker och potatismjöl och lägg det i pajskalet.

4. Rulla några tunna längder av den resterande degen. Platta till lite och lägg dem i ett rutmönster över bären. Pensla med lite vatten. Strö på råsocker och mandelspån. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min.