Mjuka blåbärsrutor med ett frasigt havretäcke.

Mjuka blåbärsrutor med ett frasigt havretäcke. Kakan bakas i långpanna.

Recept: Blåbärsrutor

INGREDIENSER

30–35 bitar

  • 9 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 
2 msk bakpulver
  • 
300 g smör, rumsvarmt
  • 
3 ägg
  • 
300 g frysta eller färska blåbär

Topping

  • 150 g smör, smält
  • 
4 ½ dl havregryn
  • 
3 dl rörsocker strö
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna, ca 20 x 30 cm, eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen.
  3. Tryck ut degen i formen och lägg på blåbären.
  4. Topping: Blanda det smälta smöret med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över blåbären.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor. De blir saftigast om de får vila en dag. Strö lite florsocker över kakan före servering.