Lätta att baka, lätta att äta!

Lättbakade och läckra gifflar att duka fram till helgens frukost.

12 st

125 g smör
75 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
7–8 dl vetemjöl

Pensling & garnering
1 ägg
vallmofrön, vita och/eller blå

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader. Lös upp jästen med lite av mjölken och häll sedan på resten.
3. Tillsätt smör, salt och socker samt det mesta av mjölet. Knåda degen väl så att den blir slät och smidig samt släpper från bunken. Låt degen jäsa under bakduk, till dubbel storlek, i ca 20 min.
4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rund platta, ca 40 cm i diameter. Dela varje rundel i 6 lika stora trekanter. Rulla ihop varje trekant från den breda delen.
5. Lägg bröden, med spetsen nedåt så att den låses fast, på en plåt med bakplåts-papper. Böj ändarna lite mot mitten så att giffeln bildar en lätt böj.
6. Sätt ugnen på 225 grader. Låt gifflarna jäsa under bakduk i 20–30 min.
7. Pensla bröden med uppvisat ägg och strö på vallmofrön. Grädda gifflarna näst längst ner i ugnen i 12–15 min. Låt svalna på galler. Gifflarna är godast nybakade, men går att frysa.