Läckra franska briocher som fungerar bra portionsbröd.

Läckra franska bröd som är perfekta till en god sallad.

Ca 20 st

2 dl vatten
25 g jäst
½ tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
4 ägg

Pensling
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Värm vattnet fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen med vattnet.

2. Tillsätt saltet och bara så mycket av mjölet så att degen blir smidig. Resten av mjölet tillsätts efter jäsningen. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa, till dubbel storlek, under bakduk i 30–45 min.

3. Rör smöret smidigt med sockret. Blanda ner detta tillsammans med äggen i den jästa degen.

4. Tillsätt resten av mjölet, först i degbunken och sedan på arbetsbänken. Behövs inte allt mjöl, så överdosera inte.

5. Dela degen i lika stora bitar, totalt 21 st. En av de bitarna lägger du åt sidan, som sedan ska bli små bollar på toppen av briocherna. Rulla de 20 bitarna till runda bollar. Gör en fördjupning i varje boll. Rulla 20 små kulor av degbiten du la åt sidan och fäst en kula på varje topp.

6. Smörj en muffinsplåt och/eller aluminiumformar. Lägg bröden i formarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min. De är godast att avnjuta färska, men håller sig fräscha någon dag. Du kan frysa in bröden i ca 3 månader, men värm dem före servering.