Recept: Brysselkex
INGREDIENSER
Ca 50 st
Deg
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 5 dl vetemjöl
Garnering
- 1 dl strösocker
- några droppar röd hushållsfärg
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
- Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
- Forma degen till två rullar, 3–4 cm i diameter.
- Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret och låt dem ligga i kylen en stund.
- Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Gräddar du kakorna för länge kan sockret på kanterna bli brunt.

Kakorna rullas i rosafärgat socker innan gräddning.

Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.
Recept på glutenfria brysselkex:
Ca 20 st
- 100 g smör
- 100 g strösocker
- 120 g majsmjöl
- 80 g maizena majsstärkelse
- 1 msk pofiber
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 äggvita
- 1 tsk bakpulver
Garnering
- ca 100 g strösocker
- ca 1/4 tsk röd hushållsfärg
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till en jämn deg.
- Dela degen i 2 delar och rulla dem till rullar.
- Färga sockret med hushållsfärgen.
- Rulla längderna i sockret.
- Skär rullarna i centimetertjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.