Budapestbakelser – nötig maräng i kombination med grädde och mandarinklyftor. Skär upp stubben i små bakelser eller servera hela rullen som den är.

Recept: Budapestbakelser

INGREDIENSER

6–8 budapestbakelser

  • 150 g hasselnötter
  • 6 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • ½ dl vaniljsåspulver för kokning
  • ½ dl maizena majsstärkelse

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk konserverade mandarinklyftor, ca 300 g

Garnering

  • ca 25 g mörk choklad
  • florsocker
  • ca 25 g hasselnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna fint i en mandelkvarn.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret under tiden du vispar till en fast och blank maräng.
  3. Blanda nötterna, vaniljsåspulvret och maizena. Vänd ner, vispa inte, blandningen i marängsmeten.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut nötmarängen jämnt, ca 30 x 35 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna och vänd sedan upp den på ett annat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det gamla papperet.
  5. Vispa grädden. Låt mandarinklyftorna rinna av på hushållspapper.
  6. Bred grädden över marängen och fördela mandarinklyftorna ovanpå. Låt det ligga så i ca 5 min innan du rullar ihop allt som en rulltårta.
  7. Smält chokladen försiktigt i mikron och ringla den över. Sikta lite florsocker över och strö över nöthacket. Skär rullen till lagom stora bakelser vid servering.
Budapestbakelser

En riktig kondis-klassiker!

Fler härliga recept:
Napoleonbakelser
Budapestrulle med hallon
Chokladbiskvitårta