Mumsiga vetebullar med hallon och mandelmassa i fyllningen.

Recept: Bullar med hallon & mandelmassa

INGREDIENSER

Ca 40 st

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk mald eller stött kardemumma
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ tsk vaniljsocker
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl hallon, frysta

Penslig & garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av vätskan och lös upp jästen. Tillsätt resten av smörblandningen tillsammans med socker, salt och kardemumma.
  3. Arbeta in det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Var försiktig med mjölet så att degen inte blir för torr. Arbeta degen i minst 5 min. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda den med socker, vaniljsocker och smör till en smidig smet.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangel, så tunt du kan. Bred på fyllningen, smula över hallonen och rulla ihop degplattan till en rulltårta. Skär varje längd i ca 3 cm breda bullar.
  6. Lägg bullarna i bullformar, utplacerade på plåtar, med snittytan uppåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min.
Röda och goda hallon passar perfekt i desserter.

Foto: Thomas Carlgren

Röda och goda hallon passar perfekt i desserter.

Hallon är gott & nyttigt året om. Läs mer om hur du kan baka med härliga hallon!