Baka ut dina kanelbullar till söta små miniflätor.

Kanelbullar saknar nästa motstycke på det svenska fikabordet – en riktigt klassiker som förtjänar all den uppmärksamhet den får! Så himla, himla god och en så underbar deg att jobba med! Och degar är ju min grej – det är det jag gillar bäst 🙂 Den här gången bakade jag ut degen till kanelflätor i miniformat så att alla kan få varsin längd. Lätt gjort och läckert tycker jag.

Kanelflata4
En egen längd till alla!

Kanelflata5
Inget slår kanelbullar tycker jag!

Kanelflata2

12 st minilängder

25 g jäst
250 g mjölk, kall (2,5 dl)
50 g strösocker (ca 0,5 dl)
½ tsk salt
420 g vetemjöl (7,5 dl)
75 smör

Fyllning
100 g smör, mjukt
2 msk socker
½  msk kanel

Topping
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, strösocker, salt och vetemjöl och skiva ned smöret. Blanda.

2. Knåda degen väl, i maskin ca 8-10 minuter, till du får en elastisk och smidig deg som är slät och fin och släpper bunkens kanter. Allt knådande gör att degen väms upp till en bra temperatur för jästen.

3. Smöra en bunke och lägg i degen. Täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 tim.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en 30 x 40 cm (30 x 36 om man ska vara exakt men det är alltid bra att ha lite extra på kanterna som ändå aldrig blir utkavlade riktigt rakt) stor platta.

4. Bred på smöret och strö socker och kanel över. Vik degen på mitten så du får en platta som är 15 x 40 cm. Stansa ut tre cm breda remsor med en mjölad degskrapa.

5. Skär varje 3-cm remsa i tre delar men skär inte ändå från toppen – låt lite vara kvar så att du kan fläta lättare. Fläta samtligas och nyp ihop ändarna.

6. Lägg på smörad och mjölad plåt (eller plåt med bakplåtspapper), täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt undertiden ugnen på 250 grader.

7. Pensla flätorna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna 5 min på plåten och flytta sedan över till galler. Täck med bakduk och låt svalna helt.

8. Njut!