En lite sats semlor utan krusiduller!

Semlor är egentligen en av de få saker jag gärna köper färdiga. Inte för att de är bättre, eller för att semlor är svåra att göra, utan mer för att en semla liksom ska ätas på kondis.  När jag växte upp hade Sundings i Mörsil överlägset bäst semlor. Jag tror mig minnas att hon hette Nancy men det ska jag inte svära på. Men hennes fyllningar var iallafall makalösa! Värt att ta bussen för, eller i värsta fall gå 1 mil.

Fast dessa klassiska semlor går inte av för hackor de heller! Bullarna är otroligt fluffiga och mandelmassan, om man gör den själv, helt vansinnigt god!

För Hembakats eget populära recept på klassiska semlor – klicka här!

Semla_3

Ca 8 st

Vetebullar
25 g jäst
150 g mjölk
½ tsk salt
50 g strösocker (ca 1/2 dl)
1 ägg
1 krm hjorthornssalt
280 g vetemjöl (ca 5 dl)
50 g smör

Pensling
1 ägg

Fyllning
150 g mandelmassa, se recept här
1 msk grädde
inkråm från bullarna

Garnering
3 dl grädde
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Vispa ned salt, strösocker och ägg.

2. Blanda hjorthornssalt och vetemjöl och tillsätt till degvätskan. Arbeta ihop till en deg och knåda i maskin i ca 4 min. Skiva ned smöret och knåda i ytterligare 4 min tills du har en deg som släpper bunkens kanter.

3. Lägg i en smord bunke, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Ta upp på mjölat bakbord och knåda igenom degen. Dela den i 8 lika stora delar. Forma till runda, släta bullar och ställ på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler.

6. Skär av locket och gröp ur inkråmet.

7. Fyllning: Blanda mandelmassa, inkråm och 1 msk grädde. Klicka i fyllningen i bullarna (ca 30 g fyllning per bulle).

8. Vispa grädden och spritsa på bullarna. Lägg på locken och pudra lite florsocker över.