Ha lite kul med lussekatterna!

Baka ut dina saffransbullar till söta lussestjärnor! Det är superenkelt och man får snabbt in snitsen! Jag tycker ju att det inte gör något om alla stjärnor inte ser exakt likadana ut – några är sneda, andra är vinda, flera är naggade i kanten men alla är precis lika goda!

Saffransstjärnor_ny2

Jag pudrar gärna mina lussebullar med vaniljsocker – då blir de extra, extra goda!

Bakgrunden till många av våra traditioner kring jul är lite trasslinga och kan tolkas på flera olika sätt och har därtill förflyttats sig geografiskt och i kalendern. Lussekatter är en sådan tradition. Det finns massor med tolkningar på ursprunget och en av dem är att Lussekatt är Lucifer som i skepnad av en katt agade barn i bygden. Bröd bakades, formades till ljuskors och delades ut till snälla barn. Den ljusa färgen skulle skydda, och påminna om ljus som skydd, mot ondskan och Lucifer. Exakt när vi började smaksätta och färga bullarna solgula med saffran är osäkert med kryddan blev populär bland de rika kring Mälaren, Östergötland och på Gotland i slutet av 1600-talet. Någon gång därefter spred sig bruket av saffran och idag är kryddan nästan synonym med lussekatter. Även om många bestämt hävdar att lussekatter inte alls ska bakas med saffran. Till dem hör inte jag – jag vill ha mina bullar solgula!

ca 30 st

50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
180 g socker (ca 2 dl)
2 påsar saffran à ½ g
½ tsk salt
870 g vetemjöl (ca 15 ½ dl vetemjöl)
175 g smör eller margarin

Pensling
1 ägg
eventuellt pärlsocker eller annat gott!

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, saffran och salt.

2. Tillsätt allt mjöl och blanda ihop till en deg. Skiva ned smöret och arbeta till en smidig och elastisk deg (det tar mig ca 10 min i min maskin).

3. Lägg i en smord bunke, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 1/2 tim.

4. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta igenom degen i några minuter. Dela i 54 g stora bitar och forma till runda bullar. Platta till dem något och stansa tre gånger med kortsidan på t ex ett bankkort. Vänd ut och in och lägg på plåt med bakplåtspapper. SE BILDSERIE NEDAN!

5. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla med ägg (och strö över pärlsocker om du vill) och grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.

Saffransstjärnor_1
 Forma degen till runda bullar, ca 56 g stycket.

Saffransstjärnor_2
 Platta till dem något, de ska bli ca 7 cm i diameter. 

Saffransstjärnor_3
Stansa 3 gånger för att få till detta mönster. Kortsidan på ett konto- eller kundkort har perfekt storlek!

Saffransstjärnor_4
Vräng ut-och-in så blir det så här! Vill man så puttar man in vikarna lite så hålet i mitten blir mindre – det jäser sedan nästan ihop. Och som med allt – övning ger färdighet! Och som sagt, hur de än ser ut så blir de goda!