Smarrig butterkaka med getost och hasselnötter.

Servera brytbröd som en butterkaka och fyll den med krämig getost och hasselnötter.

Ca 12 bitar

25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl vatten
1 dl finrivna morötter
1 tsk salt
2 dl fint rågmjöl
4–5 dl vetemjöl

Fyllning
200 g getost
½ dl turkisk yoghurt
¾ dl hasselnötter

Garnering
olivolja
hackade hasselnötter
1 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt vattnet och värm vätskan fingervarm, ca 37 grader.

2. Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av smörvattnet, morötter, salt och mjölsorterna. Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Fyllning: Smula osten och blanda den med yoghurten. Blanda i nötterna.

4. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 40 cm.

5. Bred på fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop degen som en rulltårta. Skär den i 12 lika stora bitar.

6. Ställ bitarna med snittytan uppåt i en smord rund form, ca 24 cm i diameter. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 40 min.

7. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Pensla med olja, strö över hasselnötter och salt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Täck eventuellt ytan med folie de sista 10 min. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna.

NUVARANDE Butterkaka med getost & hasselnötter
NÄSTA Jordgubbspaj med marsipan