Häftig tårta som görs av rulltårtsskivor och hallonfromage.

Presentera din rulltårta på ett annorlunda sätt – som en kupol fylld med fromage, en så kallad Charlotte royale. För att tårtan ska få en fin form bör fyllningen inte vara för lös.

Rulltårta
3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
ca 1 dl hallonsylt

Hallonfromage
6 gelatinblad
3 ägg (delas i vitor & gulor)
1 ½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
ca 100 g hallon, färska

GÖR SÅ HÄR

Rulltårta: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ut ett bakplåtspapper på ett bord och strö över ett tunt lager strösocker. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner dem ihop med mjölken i äggsmeten. Blanda till en slät smet. Bred ut smeten till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 4–5 min tills den får färg.
Stjälp upp bottnen på det sockrade bakplåtspapperet. Bred ut ett tunt lager hallonsylt på bottnen direkt när den svalnat och rulla ihop den lagom hårt.

Hallonfromage: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i 7–10 min. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Vispa grädden fluffig. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Smält dem i en skål i några sekunder i mikron. Häll långsamt ner gelatinet i ägg­ulesmeten under vispning. Blanda ihop, äggvita, äggulesmet och vispgrädde till en jämn, fluffig smet. Rör ner hallonen.

Så monterar du tårtan:

1_ChRoyalBakskola_02

1. Gör rulltårtan enligt receptet ovan. Skär den i skivor, 3/4–1 cm tjocka.

2_ChRoyalBakskola_03

2. Klä en skål, ca 2 liter, med plastfolie.

3a_ChRoyalBakskola_04

3. Lägg ut rulltårtsskivorna tätt ihop utmed skålens kanter. Om det blir stora hål mellan skivorna kan du täcka dem med små rulltårtsbitar så att inte fyllningen rinner ut. Spara några skivor att lägga ovanpå fyllningen.

4_ChRoyalBakskola_07

4. Fyll skålen med hallonfromage, se recept ovan.

5_ChRoyalBakskola_08

5. Täck ytan med rulltårtsskivor och jämna till kanten med en kniv. Ställ skålen i kylen för att stelna i ett par timmar.

6a_CharlotteRoyal_01

6. Var försiktig när du stjälper upp tårtan på en tallrik så att den inte går sönder.