Krämig cheesecake med chokladbotten & salta kolapopcorn.

Recept: Cheesecake med chokladbotten & salta kolapopcorn

Ingredienser

Ca 8 port

Chokladbotten

  • 17 digestivekex
  • 60 g smör
  • 50 g mörk choklad

Fyllning

  • 600 g färskost
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl vetemjöl

Salt kolasås

  • 250 g strösocker
  • 150 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • ca 1 tsk salt

Kolapopcorn

  • 1 påse mikropopcorn
  • salt kolasås

Garnering

  • 150 g färskost
  • ½ dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Chokladbotten: Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter, och smöra kanterna.
  2. Kör digestivekexen i en matberedare till ett fint smul. Smält smör och choklad i en kastrull, blanda ner det i smulorna och rör om väl. Tryck ut blandningen jämnt i formen. Ställ den i kylskåp i 10–15 min. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Fyllning: Vispa ihop färskost, vaniljfrön, ägg, äggula, strösocker och vetemjöl. Häll smeten över chokladbottnen. Grädda kakan mitt i ugnen i 45–50 min eller tills cheesecaken känns ganska stadig men inte helt fast. Låt den svalna helt.
  4. Salt kolasås: Värm strösockret i en kastrull på medelhög värme. Rör om hela tiden tills allt socker har smält (sockret kommer att hårdna och bilda små kristaller men de kommer också att smälta till slut, se bara till att det inte bränns.
  5. Tillsätt smöret och låt allt smälta ihop. Häll i grädden och låt det koka under omrörning i 1–2 min, eller tills såsen har fått fin färg och är segt rinnande. Tillsätt salt och rör om. Låt såsen svalna en stund.
  6. Kolapopcorn: Poppa popcornen enligt anvisningarna på paketet. Häll popcornen i en stor bunke och häll över lite kolasås i taget tills nästan alla popcorn är lätt täckta med såsen. Spara kolasåsen som blir över till garnering.
  7. Garnering: Vispa ihop färskost och florsocker. Tillsätt grädde och vispa tills du har en fluffig blandning som går att spritsa. Fyll en spritspåse, försedd med valfri tyll, med grädden. Lossa kakan ur formen. Häll kolasås runt cheesecaken så att det droppar ner på sidorna. Spritsa färskostsgrädde runt hela kakan och skapa ett berg av popcorn i mitten. Ringla kolasås på toppen.
NUVARANDE Cheesecake med chokladbotten & salta kolapopcorn
NÄSTA Kanelbullerulltårta