Choklad och apelsin är en klassisk kombination, här får apelsinkakan också en julig ton av kanel.

Choklad och apelsin är en klassisk kombination, här får kakan också en fin ton av kanel. Den goda apelsinsmaken kommer från apelsinmarmelad.

Recept: Choklad- & apelsinkaka

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 msk apelsinmarmelad
  • ½ dl kakao
  • 1 tsk mald kanel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 1 ½ liter.
  2. Vispa smör, strö- och vaniljsocker pösigt.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  4. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med grädden.
  5. Dela smeten i 2 delar. Smaksätt den ena med apelsinmarmelad och den andra med kakao och kanel.
  6. Lägg den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten över. Dra med skaftet på en sked i smeten för att blanda den mörka med den ljusa.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Känn med en sticka att kakan är färdiggräddad. Låt den svalna.