En maffig kaka med smak av choklad, kaffe, vanilj och valnötter.

Mjuk kaka med extra allt – både valnötter, kaffe och choklad i smeten.

Ca 12 bitar

50 g valnötter
75 g mörk choklad
255 g smör, rumsvarmt
½ dl kaffe, kallt
360 g strösocker (4 dl)
4 ägg
300 g vetemjöl (ca 5,3 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
235 g mjölk (ca 2,4 dl)

Garnering
1 ¼ dl vispgrädde
140 g mörk choklad, hackad
ca ½ dl valnötter

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en djup sockerkaksform, ca 2,3 liter. Mal valnötterna fint i en mandel­kvarn.

2. Smält chokladen och 2 msk av smöret över vattenbad. Tillsätt kaffet och ställ blandningen åt sidan.

3. Vispa resten av smöret krämigt med strösockret. Vispa i äggen, ett i taget.

4. Blanda ihop vetemjöl, malda valnötter, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner det i smörsmeten växelvis med mjölken och rör till en jämn smet.

5. Häll hälften av smeten i en bunke och rör ner den smälta chokladen i den.

6. Klicka omväxlande ner den ljusa och den mörka smeten i sockerkaksformen. Dra med en provsticka genom smeten för att skapa lite ränder.

7. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 75 min eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna i formen i ca 20 min. Stjälp sedan upp den och låt den svalna helt på galler.

8. Garnering: Värm grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills den smälter. Häll chokladen över kakan och garnera med några hela valnötter.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Kakan kan du grädda i denna sockerkaksform!