Vacker chokladöverdragen vaniljkola. Välj choklad efter tycke och smak.

Vacker chokladöverdragen vaniljkola. Välj choklad efter tycke och smak.

Ca 60 st

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering
100–150 g mörk choklad
strössel

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda smör, grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka, utan lock, och rör om då och då tills en termometer visar 124–126 grader (koktid 20–30 min). Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov (se faktaruta).

2. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 20 cm, och häll i smeten. Låt den stelna.

3. Skär kolan i bitar.

4. Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg dem på ett galler eller bakplåtspapper. Dekorera med lite strössel (riven kokos eller flingsalt går också bra). Låt de chokladdoppade kolorna stelna i kylen. Förvara dem kallt.

En annat mumsigt recept på kola hittar du här: Glöggfudge