Läckra gifflar fyllda med ljuvlig choklad.

Garnera gifflarna med smält mörk choklad så så blir de extra fina.

Recept: Chokladgifflar

INGREDIENSER

16 st

Gifflar

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 nypa salt
  • ½ dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 8–11 dl vetemjöl

Fyllning

  • 125 g mörk choklad, hackad
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 dl strösocker

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • florsocker
  • mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, strösocker, smör, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
  3. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje bit till en rundel, 40–45 cm i diameter. Dela dem i 8 trekanter.
  4. Fyllning: Blanda ihop choklad, smör och strösocker till en smet. Klicka ut fyllningen på den breda delen på varje trekant. Rulla ihop dem från den breda sidan. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna under bakduk. Pudra över florsocker och ringla på smält choklad innan servering.