En saftig glutenfri mjuk kaka med smak av choklad och apelsin.

 

Recept: Chokladkaka med smak av apelsin & hasselnöt

INGREDIENSER

Ca 15 bitar

  • 125 g hasselnötter, finhackade
  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 dl kakao
  • 1 ¾ dl olivolja
  • 1 dl apelsinsaft, nypressad
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl ljust muscovadosocker

 

Ganache

  • 100 g choklad
  • ¾ dl apelsinsaft, nypressad

 

Garnering

  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • 1 apelsin, rivet skal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper till botten på en brödform, ca 1 ½ liter, och smörj kanterna med olivolja.
  2. Blanda ihop hasselnötter, mandelmjöl, bakpulver, apelsinskal och kakao i en skål.
  3. Vispa ihop olivolja och apelsinsaft i en annan skål.
  4. Vispa ägg och muscovadosocker i minst 5 min så att det blir pösigt. Rör ner oljeblandningen i äggsmeten sakta, rör hela tiden tills det blandats helt.
  5. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten.
  6. Fördela smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 45–50 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen i ca 10 min och sedan på ett galler.
  7. Ganache: Smält chokladen försiktigt i en skål över vattenbad eller i mikron. Häll apelsinsaft i den smälta chokladen, lite i taget, och vispa kraftig så att det går ihop och blir en smidig ganache. Låt den stå i ca 20 min.
  8. Fördela ganachen över den avsvalnade kakan och garnera kakan med hasselnötter och apelsinskal.
NUVARANDE Chokladkaka med apelsin & hasselnöt
NÄSTA Päronpaj med kola & nötter