Saftig chokladkaka med chokladglasyr och färska hallon.

Recept: Chokladkaka med hallon

INGREDIENSER

Ca 24 rutor

  • 300 g choklad, 55 procent
  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 äggula
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl hallon, färska eller frysta

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 25 g smör

Garnering

  • färska bär, t ex hallon & blåbär

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen och smöret tillsammans i en skål över vattenbad.
  2. Ta skålen från värmen och rör ner strösockret.
  3. Vispa i äggen och äggulan, ett i taget, tills du får en blank och slät smet.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i chokladblandningen till en smidig smet.
  5. Fördela smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm. Strö över hallonen och tryck ner dem i smeten.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
  7. Glasyr: Hacka chokladen. Värm upp grädde och sirap. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner chokladen när gräddblandningen har svalnat något. Tillsätt smöret och rör till en slät kräm.
  8. Låt kakan kallna och toppa den med glasyren. Skär kakan i rutor och garnera med färska bär.
Chokladkaka med färska hallon

Goda portionsbitar med glasyr, toppade med bär.