En underbart fyllig chokladkaka med smak av kokos och toppad med ett krämigt chokladtäcke.

Recept: Chokladkaka med kokos

INGREDIENSER

12–14 bitar

  • 200 g smör
  • 150 g mörk choklad, 70 procent, grovhackad
  • 4 ägg, delade i gulor & vitor
  • 1 ¾ dl råsocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 100 g riven kokos
  • 2 dl vispgrädde

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad, 70 procent, grovhackad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 2 msk smör, rumsvarmt

Garnering

  • kokosflakes
  • färska bär, t ex jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad över vattenbad. Låt det svalna något.
  2. Vispa äggulor och råsocker luftigt. Vänd ner chokladen i äggsmeten.
  3. Blanda ihop mandelmjöl, bakpulver, kakao och kokos. Vänd ner de torra ingredienserna, samt grädden, i smeten.
  4. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fördela smeten i en smord form, 26 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Känn med en provsticka om den är klar. Låt kakan svalna i formen i ca 20 min och sedan vila några timmar innan servering (med glasyren på).
  6. Glasyr: Lägg chokladen i en skål. Värm grädde och honung i en kastrull och häll det över chokladen. Rör det slätt. Klicka i smör, lite i taget, och rör till en slät glasyr. Bred glasyren över kakan. Garnera med kokosflakes och färska bär.
NUVARANDE Chokladkaka med kokos
NÄSTA Äppelplättar