Saftig chokladkaka som serveras med kolasås och hallon. Både kaka och kolasås kan göras dagen före.

Recept: Chokladkaka med kolasås & hallon

INGREDIENSER

Ca 16 bitar

Chokladkaka

  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl kakao
  • 2 dl filmjölk

Kolasås

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl brun farin
  • 1 msk vatten
  • 1 dl grädde

Garnering

  • ca 2 dl hallon

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och filmjölken.
  4. Smöra och bröa en stor sockerkaksform, ca 2 liter, eller flera små. Häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min. Gör du flera små kakor blir tiden 30–40 min. Passa noga och känn med en sticka så att det är färdiggräddat.
  5. Kolasås: Värm smör, socker och vatten på låg värme i en kastrull. Vispa i grädden och låt såsen sjuda i 10–15 min. Rör om då och då. Ställ den kallt. Kolasåsen kan med fördel göras dagen innan.
  6. Servera choklad-kakan som den är eller ringla kolasås över den. Du kan till exempel servera kakan med kolasås och hallon vid sidan om – så får gästerna förse sig själva.
Chokladkaka, kolasås och hallon

Chokladkaka, kolasås och hallon är en underbart god kombination. Riv gärna lite choklad över kakan vid servering.

För dig som inte kan få nog av choklad:

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!
NUVARANDE Chokladkaka med kolasås & hallon
NÄSTA Trippelchokladkakor