Makalöst goda kakor med choklad, kola, lakrits och flingsalt. Dessa kakor är är sega, kladdiga och galet goda!

Recept: Chokladkakor med lakritskolagömma

INGREDIENSER

Ca 12 st

Lakritssås

  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 nypa flingsalt
  • ca 2 tsk lakritspulver
  • ½ msk smör

Kakdeg

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker
  • ½ dl kakao
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 nypa vaniljfrön från vaniljstång
  • 1 ägg
  • 50 g mörk choklad, 70 procent
  • 1 rågat krm bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Garnering

  • flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lakritssås: Låt farinsocker, sirap, grädde, salt och lakritspulver puttra i en kastrull på låg-medelvärme i ca 5 min. Den ska tjockna och bli trögflytande, men tänk på att den sätter sig när den kallnar. Rör i smöret när du tar bort såsen från värmen. Låt såsen svalna tills den är ljummen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kakdeg: Vispa ihop smör, farinsocker, kakao, salt, vaniljfrön och ägg. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna och blanda sedan ner den i smeten. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop allt till en deg. Ställ degen i kylskåpet en stund om den känns för kladdig.
  4. Forma ca 12 stycken bollar av degen. Om du inte vill ha en öppen kaka nyper du bort ¼ av bollen och sparar den till ett täckande lock. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med en klick lakritssås. Platta ut de små degklumparna och fäst som ett lock över kakorna. Toppa kakorna med lite flingsalt.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–12 min för mjuksega kakor.
Chokladkakor med lakritskolagömma

Chokladkakor med lakritskola.